DOA -doa Ku... Ya Allah....

... اشهد ان لا إله إلا الله وأشهد ان محمد رسول الله .....YA ALLAH...AMPUNKAN AKU ....Bimbinglah Aku di jalan -MU.. TETAPKAN AKU DALAM KASIH SAYANGMU, ......AMPUNKAN SEGALA KESALAHAN dan DOSA-DOSAKU..DOSA DAN KESALAHAN KEDUA IBU BAPAKU..DAN SEMUA MUSLIMIN MUSLIMAT....KUMPULKAN AKU BERSAMA PARA NABI DAN RASUL...YA ALLAH ...KEKALKAN AKU DAN KETURUNANKU DALAM ISLAM DAN BERIMAN KEPADAMU....YA ALLAH.YA ALLAH, HIDUPKAN AKU DALAM KEADAAN MERENDAH DIRI, MATIKAN AKU DALAM KEADAAN MERENDAH DIRI DAN BANGKITKAN AKU (PADA HARI QIAMAT) DI DALAM GOLONGAN ORANG-ORANG YANG MERENDAH DIRI.. استغفر الله العظيم ASTAGFIRULLAHALAZZIM....سبحان الله...SUBHANALLAH ...الحمد لله..ALHAMDULILLAH...الله أكبر..ALLAHUAKHBAR.....ALLAHUMA SOLLIALA SAYIDINA MUHAMMAD....WAALA ALIMUHAMMAD..........

Sabtu, 12 Oktober 2013

Ucaplah Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar

Ucaplah Subhanallah, Alhamdulillah, AllahuakbarDicatat oleh shat mashuri

Apabila kita berzikir, mangulangi kalimat-kalimat memuji Allah, secara automatiknya beberapa kawasan otak yang terlibat semakin aktif. Lama-kelamaan sekumpulan 14 juta saraf yang membentuk otak kita saling mempengaruhi sekumpulan 16 juta saraf tubuh supaya turut aktif dan saling berinteraksi. Maka, otak mereka yang selalu berzikir terdorong memahami perkara baru.

Banyak fakta rahsia yang tidak kita ketahui dari amalan berzikir

Dalam satu ujian imbasan mengukur kadar aktiviti otak manusia di Universiti Washington, sukarelawan diberikan satu senarai perkataan benda. Mereka dikehendaki membaca setiap perkataan tersebut satu persatu dan mengaitkan perkataan-perkataan tersebut dengan kata kerja yang berkaitan. Apabila sukarelawan melakukan tugas mereka, imbasan di beberapa bahagian berbeza otak mempamerkan peningkatan aktiviti saraf termasuk di bahagian depan otak dan korteks. 

Apabila senarai perkataan baru diberikan kepada sukarelawan, aktiviti saraf kembali meningkat di kawasan pertama. Ini sekaligus membuktikan secara saintifik bahawa perkataan yang diulang-ulang seperti perbuatan berzikir, memuji-muji Allah terbukti meningkatkan kecerdasan otak dan menambah KEMAMPUANNYA.

Penemuan menakjubkan ini dimuatkan dalam majalah Scientific American pada tahun 1993. Tatkala saintis barat menemui keajaiban ini, kita umat islam telah lama mengamalkan dan mendapat faedahnya. Sedihnya, masih ramai umat islam memandang rendah dan mengabaikan kepentingan berzikir sebaliknya suka menyanyi dan berhibur. Benarlah firman Allah yang bermaksud "maka ingatlah Aku, supaya Aku ingat pula kepadamu"- Surah al-Baqarah, ayat 152.

- See more at: http://shatmashuri.blogspot.com/2012/03/ucaplah-subhanallah-alhamdulillah.html#sthash.HXvUlKAM.dpuf

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Follow by Email