DOA -doa Ku... Ya Allah....

... اشهد ان لا إله إلا الله وأشهد ان محمد رسول الله .....YA ALLAH...AMPUNKAN AKU ....Bimbinglah Aku di jalan -MU.. TETAPKAN AKU DALAM KASIH SAYANGMU, ......AMPUNKAN SEGALA KESALAHAN dan DOSA-DOSAKU..DOSA DAN KESALAHAN KEDUA IBU BAPAKU..DAN SEMUA MUSLIMIN MUSLIMAT....KUMPULKAN AKU BERSAMA PARA NABI DAN RASUL...YA ALLAH ...KEKALKAN AKU DAN KETURUNANKU DALAM ISLAM DAN BERIMAN KEPADAMU....YA ALLAH.YA ALLAH, HIDUPKAN AKU DALAM KEADAAN MERENDAH DIRI, MATIKAN AKU DALAM KEADAAN MERENDAH DIRI DAN BANGKITKAN AKU (PADA HARI QIAMAT) DI DALAM GOLONGAN ORANG-ORANG YANG MERENDAH DIRI.. استغفر الله العظيم ASTAGFIRULLAHALAZZIM....سبحان الله...SUBHANALLAH ...الحمد لله..ALHAMDULILLAH...الله أكبر..ALLAHUAKHBAR.....ALLAHUMA SOLLIALA SAYIDINA MUHAMMAD....WAALA ALIMUHAMMAD..........

Selasa, 2 Jun 2015

CIRI-CIRI ISLAM AHLUSUNNAH WAL-JAMA'AH

Gambar hiasan
CIRI-CIRI ISLAM AHLUSUNNAH WAL-JAMA'AH agar tidak salah jalan:

PERTAMA- dalam ilmu fiqih (syariah) mengikuti kepada salah satu Imam empat mazhab, iaitu mazhab Hanafi, Maliki, Syafi'i, atau Hanbali. 

KEDUA- dalam ilmu aqidah (tauhid) mengikuti kepada Imam Abul Hasan al-Asy'ari (aqidah al-Asy'ariyyah) atau Imam Maturidi (aqidah al-Maturidiyyah). 

KETIGA - dalam ilmu tasawuf (akhlaq) mengikuti kepada Imam Junaedi al-Baghdadi, Imam Abul Hasan asy-Syadzili, dan Imam al-Ghazali. Rumus praktisnya, 

5 hal berikut semuanya harus ada pada diri seorang muslim, tidak boleh ada yang kurang satupun, IAITU: Islam, Ahlussunnah wal Jama'ah, Bermadzhab salah satu Imam yang Empat, Beraqidah yang lurus, dan Bertasawuf yang benar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Follow by Email